Graviditet og tannhelse

Hva er viktig å tenke på i forhold til tannhelsen din når du er gravid?

Endringer i livsstil og kosthold under svangerskapet kan svekke tannhelsen, men det er ikke svangerskapet i seg selv som gjør dette. Derimot kan de hormonelle forandringene i kroppen påvirke tannkjøttet til den gravide.

Tannkjøttsbetennelse

Hovne slimhinner hos den som venter barn er helt vanlig, og dette gjelder også tannkjøttet.

Svangerskapsgingivitt heter det dersom tannkjøttet blir ømt, hovent, rødt og blør lett, og kan være et resultat av hormonelle forandringer. Men opprettholder man en god munnhygiene vil kun små eller ingen forandringer sees.

Ved stor blødnings tendens er det anbefalt at tannlegen kontrollerer, behandler og veileder.

Syrepåvirkning

En del gravide plages med kvalme og oppkast under graviditeten. For de fleste er dette relativt kortvarig og friske tenner tåler dette som regel bra. Magesyren løser opp tannemaljen og den blir mykere. Ved oppkast er det derfor lurt å skylle med vann og eventuelt fluorskylling og vente 30 minutter før børsting slik at ikke tennene skades.

Røntgenbilder i graviditeten

Det er trygt å ta alle typer røntgen hos tannlegen når man er gravid. Små strålefelt, lavstråledose, det meste absorberes i kjeven og spredt stråling til mageområdet er neglisjerbar. Gravide trenger heller ikke bruke blyfrakk. Se gjerne DSA sine nettsider her:

Bedøvelse i graviditeten

Ved graviditet og amming er det trygt å få lokal bedøvelse. Fortell likevel alltid tannlegen din at du er gravid slik at eventuelle hensyn blir tatt.

Lykke til!

– Cecilie Terjesen