Historien om Tommy; En tannreise

– fra ikke å ha et smil og leve et tilbaketrukket liv til et flott smil og møter med med mennesker hver dag.

Dette er en hverdagshistorie om en ung gutt som over lang tid har vanskjøttet tennene sine. Tommy hadde forskanset seg hjemme med pc, pizza og cola – og hadde funnet seg til ro med at sånn var det. Jeg tror nok at brorparten av oss ikke roper hurra når det kommer innkallelse til tannlegen. Noen ungdommer er kjempeglade når de fyller 21, for da er det ikke sikkert at «skoletannlegen» skriver til deg. Og får du tilbud i posten med innkalling og ikke svarer, ringer de ikke og purrer slik de gjorde før. Du er endelig fri for tannlegen. Så flytter man hjemmefra, kosten blir annerledes, ingen foreldre presser på med sunn mat eller maser om vann og melk i stedet for brus. Ingen maser om tannpuss.

Tommy har vært innom noen av disse fasene. I tillegg hadde han en trang økonomi, og da blir mye verre. Barn og unge mellom tre og 18 år har fri tannbehandling i Norge, 19-20-åringer får refundert 75 prosent. Tommy var eldre, men hadde flaks. Han hadde en som tok ham i arbeid, sparket ham i rumpa, marsjerte ham av sted til tannlegen.
Tommy sjarmerte oss på tannklinikken. Han hadde glimt i øyet, og vi syntes synd på ham. I han så vi vårt snitt til å gi bort noe samtidig som vi kunne vise hvor forutsigbar, kraftig og finurlig digital 3D-design og -teknikk kan være.

Vi laget en plan for å gi Tommy nye tenner. Ikke tenner bare til å smile med, men også til å kunne tygge og spise med. Tommy var og er en god kar, og det var derfor han kom gjennom nåløyet. Han vant på en måte hovedgevinsten hos a1tannlegen. På klinikken bestemte vi oss for å gi Tommy fri tannbehandling, og alle tannlegene skulle gjøre sin del av behandlingen. En fikset hull og rotfylte nødvendige tenner, en annen laget kroner og broer, og sistemann satt inn tannimplantater.

A1tannlegen er en tannklinikk der vi satser på avansert digital datateknologi. Helt i starten av behandlingen til Tommy laget vi en digital plan for hvordan det skulle se ut når vi var ferdige. Ved hjelp av CBCT/3D-røntgen, 3D-video av tenner samt 2D-foto, kan vi lage en digital kopi av pasienten. Med disse dataene kan vi «modellere» eller gjøre behandlingen virtuelt, for deretter å 3D-printe ut planlagt behandling og prøve det i munnen på pasienten. Det var denne teknikken vi brukte for Tommy.

Etter en periode med intensiv behandling ble Tommy ferdig. Han gikk tilbake til jobben og står nå og smiler bak kassa på bensinstasjonen. Både tanten som sparket han i rumpa, forloveden, naboen og Tommy selv, er enige om at et godt og trygt smil hjelper på selvtilliten. Og Tommy har fått en grundig leksjon i hva som gjelder med hensyn til å ta vare på tennene.

Se vår dokumentar om Tommy.