Hvorfor elektrisk tannbørste er bedre

Mange lurer på dette. Elektrisk tannbørste eller vanlig tannbørste?

Hva skal jeg velge?

Hovedpoenget med tannpuss er å forebygge hull i tennene og tannkjøttsykdommer. Målet er derfor å fjerne mest mulig av bakterie-plakket som dannes både over og under tannkjøttet.

Først vil jeg understreke at det er mulig å oppnå et godt nok resultat med både manuell og elektrisk tannbørste. Og med  god  innsats er det lite forskjell på de to.

Et perfekt renhold krever blant annet rett teknikk og god motorikk. Vi ser at barn og eldre kan ha utfordringer knyttet til motorikk. For noen handler det kanskje mer om at man er trøtt om kvelden eller har dårlig tid om morgenen, og derfor slurver med teknikken.

Vi tannleger anbefaler ofte elektrisk tannbørste rett og slett fordi det er enklere å få et godt renhold. En elektrisk tannbørste roterer fram og tilbake og man må kun holde den på plass og flytte den systematisk rundt.

I tillegg har de fleste typene elektrisk tannbørste innebygd tidtaker, slik at man vet om man pusser de anbefalte 2 minuttene eller ei. Barn kan også synes at elektrisk tannbørste er morsommere å bruke enn den vanlige.

Uansett hvilken type børste du velger å bruke er det viktig å være nøye, men ikke pusse for hardt. Hard børsting kan gi børsteskader på tennene og skade på tannkjøttet, men dette vil vi gå mer inn på i et annet blogginlegg.

Husk at tannbørsten bør byttes ut etter ca. 3-4 mnd. Da er børstehårene som regel slitte og mindre effektive.

Konklusjonen er at du kan bruke en vanlig børste hvis du er nøye og bruker tid på tannpussen. Men har du problemer med motorikk eller har fått beskjed om at du bør pusse bedre så kan elektrisk tannbørste være et godt valg. 

Ja, mange bør nok bruke elektrisk tannbørste.

Spør din tannlege!

Hilsen Cecilie Terjesen