Nye fortenner, Dag ønsket å pynte på smilet

Dag Spantell

«Jeg trenger nye fortenner» fortalte Dag meg, da han kom inn døra. Enkelte ganger er det slik at jeg som tannlege ikke helt skjønner hva du som pasient er ute etter. Etter en samtale kunne Dag fortelle at hans tenner var nedslitte og han ville ha de fikset slik at han kunne fremstå som en popstjerne, for det er det han er.

Tenner passer i hverandre som et tannhjul, tennene i overkjeven med tennene i underkjeven. Så skal en ha nye fortenner må en også gjøre noe med «baktennene», jekslene. La meg prøve meg på en enkel forklaring her: Når en lager lengre tenner på fortennene må også jeksene bli lengre, ellers vil en ikke få kontakt mellom jekslene og da får en ikke tygget maten.

Slitte fortenner etter flere års bruk

Smil design er enkleste veien for å se på et mulig sluttresultat. Vi gjør 2D-rekonstruksjon, deretter 3D-rekonstruksjon. Siden Dag kommer fra «storbyen» tar vi 2D-godkjenning elektronisk, bilder før og etter på e-mail er grei kommunikasjon.

«Nye fortenner, baktenner og nytt smil tok oss to dager.»

Den dagen Dag kommer for behandling starter vi tidlig morgen, prøver 3D-modellen, mockup, tar fotos og video og får umiddelbart klarsignal om å starte opp. Vi har på forhånd 3D-printet slik det skal bli, så da er det bare å redusere noe på Dags eksisterende tenner, 3D-video i munnen, koble nye 3D-skann med modellen som er printet, så får vi delene vi trenger, nye fortenner, og baktenner… Litt enkelt forklart, men det går fortere slik.

Digital produksjon på klinikken krever noe spesialutsyr, CEREC. CEREC er et konsept som består et 3D-videokamera, en programvare, design- og produksjonsprogram, samt en 3D-freser (CNC-fres). Innen industrien kalles dette CAD/CAM, så det vi har er et mini produksjonsanlegg. Tennene vi lager freses i keramiske materialer og etterbehandles med innfarging og glans.

Enkel 2D-design av før behandling og mulig sluttresultat

Tross i at det ble mange tenner å endre for å få kombinasjonen nye fortenner og god tyggefunksjon greide vi å gjøre oss ferdig på to dager. Det ble laget 23 nye tenner. Nå smiler, tygger og synger Dag igjen. Det ble også laget en lite dokumentar under behandlingen, den kan du se her:

Første del
Andre del

Det ble også laget en reportasje om dette hos en av de store norske leverandørene til tannleger, Jacobsen Dental, les artikkelen her.

Både Dag og tannlege Jan Kirkedam er godt fornøyd etter endt behandling