Skjeve tenner, historien om Helen

Helen er en ung kvinne med skjeve tenner. Hun har i mange år tenkt på at dette skulle hun ha gjort noe med det, men har ikke sett for seg vanlig tannregulering slik som barna har. Helen har lest om usynlig tannregulering på internett og lurer på om vi, a1tannlegen kan tilby dette.

Vi er sertifisert på flere typer alignere og ser at hennes tenner kan være et godt alternativ for denne typen behandling. Da hennes problemstilling er kun skjeve tenner og ikke større avvik.

Vi forklarer kort at for å komme i gang med behandlingen trenger vi følgende:

  • Klinisk undersøkelse av tenner og tannkjøtt
  • Røntgenbilder av alle tenner
  • Fotografier av hennes tenner, smil og hvordan tennene passer sammen
  • Digitale avtrykk/skann av hennes tenner
  • Vi deler denne informasjonen med produsenten av usynlig tannregulering/aligners
  • Hos produsenten sitter spesialister og planlegger hvordan en må/kan flytte på tennene for å oppnå et ønsket resultat.
  • Vi får så tilbake en digital plan for hvordan dette kan løses. Denne planen går vi gjennom med Helen.
  • Når Helen og tannlegen har akseptert behandlingsplanen settes dette til produksjon. Kort tid etter kommer et antall skinner/aligners til tannlegekontoret.
Klassisk kjeveortopedi med brackets.
En behandling består ofte av mange aligners.

Nå kan justeringen av de skjeve tennene starte.

For å få nok plass til alle tennene er det flere alternativer. Et  kan være å gjøre tannbuen lengre, videre og/eller bredere, et annet kan være å gjøre tennene litt smalere ved å ta bort litt tannsubstans der tennene skal stå inntil hverandre. For å få rotert på plass de skjeve tennene til Helen benyttet vi flere av triksene. For at den usynlige tannreguleringen/alignerne skulle få bedre tak i tennene limte vi på noen små fester i plast, små firkanter. Hun fikk utlevert noen skinner/alignere av gangen og fikk beskjed om å ha de på 23 timer i døgnet, ta de kun ut ved spising og tannpuss, så bytte skinner ca hver andre uke, kontroll hos oss ca. hver fjerde uke.

Tennene blir løse, og skinnene presser på tennene for å få de til rett plass, litt av gangen på hver skinne. Planen er at når en har brukt alle skinnene skal ditt nye smil være slik som planen var. Det nytter ikke å bytte skinner oftere, det blir bare feil, da følger ikke tennene med i bevegelsen.

Når en er ferdig med skinner og tennene står på plass da må tennene stabiliseres. Å stabilisere tennene vil si at de enkelt må limes fast. For å lime tennene fast benytter vi en liten streng bak på tennene som limes på hver enkelt tann, dette kalles retainer. En retainer må være der resten av livet om en vil at tennene skal bli på rette plassen.

Har du noen spørsmål er det bare å sende de fra linken nedenunder.

Før og etter behandling med aligners.
Et endelig smil med bra adaptasjon til alle markører for et flott smil.