Snus og tenner

Har snus blitt et motefenomen?

Det kan være. Vi vet at forbruket øker raskt fra lavt nivå for deretter å stabilisere seg på et høyere nivå. Økningen kan være et resultat av at kvinner adopterer snusvannene til menn og ellers de som ville begynt å røyke, heller begynner å snuse. Snus signaliserer tilhørighet til visse sosiale grupper eller brukes som et nytelsesmiddel særlig blant de som er stresset.

Hva forårsaker snus i munnhulen?

Irriterte slimhinner

Økt risikoen for kreft i munnen er ikke påvist i Skandinavia, derimot kan snusing gi noe som heter leukoplaki; hvite forandringer i slimhinnene, som kan være forstadium til kreft. Tilstanden ses ved at du får en hvit flekk på slimhinnene som ikke kan skrapes bort. Irriterte slimhinner kan forsvinne ved å droppe snusen.

Misfargede tenner og slitne slimhinner

Det man vet sikkert når det kommer til snus, er at det gjør mye annet med munnen og gliset ditt. Og det skulle du kanskje vært foruten. Blant dem er brunlig misfarging på tennene samt sopp i munnhulen. Du vil få et hvitt belegg på slimhinnene og / eller tungen, og under belegget vil det være rødt og sårt.

Tennene skades ikke mer enn misfarging, eventuelt brune striper. Det er tannkjøttet det går utover.

«Snuslomme»

Snuser du har du kanskje merket at det plutselig er blitt litt bedre plass til snusen under leppa?

Det er fordi det har dannet seg en såkalt snuslomme. I tillegg vil du etter en stund med snusing kunne se at en større del av tannen har dukket frem under tannkjøttet. Det oppstår tilbaketrekking av tannkjøttet.

Dette er dessverre en permanent skade og det er altså ikke noe å gjøre med. Tannkjøttet er rett og slett borte, og tannen får dårligere feste. Vil du ikke gi opp snusen, er det en god idé å ikke ha den på samme plass hver gang.