Tannlegemyter

Vanlige misforståelser om tannhelse:

«Hvis jeg blør i tannkjøttet bør jeg slutte med tanntråd»

Faktisk er det en veldig dårlig idé. Blødning i tannkjøttet er ofte et tegn på tannkjøttsbetennelse (gingivitt eller periodontitt). Så blør det mye, vær ekstra nøye med renholdet. Kontakt tannlegen dersom det ikke gir seg etter noen uker med god innsats.

«Jeg pusser godt, så tanntråden kan jeg droppe»

Tannbørsten rengjør kun ca. 65% av tannen og rengjør ikke mellom tennene. Her er det tanntråd (evt. mellomromsbørster)som kommer til. Hvis man dropper å fjerne bakterieplakket her kan det føre til hull i tennene og tannkjøttsykdom.

«Jeg spiser ikke godteri, så da kan jeg ikke få hull»

Bakterier i munnen din produserer syre når de bryter ned karbohydrater. Syren bryter ned emaljen din og kan gi hull. Karbohydrater er en samlebetegnelse på sukker, stivelse og fiber. Så det er ikke bare godteri som kan gi hull i tennene, men også for eksempel kjeks, chips og brød. Det er lurt ha gode pauser på 2-3 timer mellom hvert måltid og da kun drikke vann.

«Tennene blir dårlige av graviditeten»

Det er heldigvis en myte at svangerskapet i seg selv svekker tennene. Det kan ikke trekkes kalsium ut av tennene slik mange tror. Det som derimot påvirker tennene er hva du spiser og hvordan de stelles. Fosterets kalsiumbehov tas fra skjelettet, ikke tennene.