Tannrøntgen – er det trygt?

Røntgenopptak hos tannlegen har lave stråledoser og det er lav risiko for stråleinduserte skader hos pasienter.

På en tannsjekk tar tannlegen vanligvis 2-4 røntgenbilder. Dette har en dose på ca. 0,003mSv, noe som er mindre enn en dag med naturlig bakgrunnsstråling eller ca. 10 ganger mindre enn en flytur Oslo-New York.

Så hvor ofte skal man ta røntgenbilder?

Det tas ofte i forbindelse med den årlige tannsjekken og avhengig av din tannstatus og risiko for karies, din alder og andre forhold i munnen.

Hva viser et røntgenbilde?

Det viser oss informasjon som ikke er synlig for det blotte øye, altså mellom tenner eller under fyllinger og omkringliggende ben. Røntgen er et viktig verktøy for oss tannleger for å stille riktige diagnoser og for å planlegge riktig behandling.

Men hvorfor går tannlegen ut av rommet?

Vanligvis tar tannlegen og teamet mange røntgenbilder hver eneste dag. Så for å minimere strålingsdosen vi blir utsatt for er det anbefalt at vi flytter oss bort fra strålekilden.

Det finnes et prinsipp som alle tannleger følger, dette heter ALARA-prinsippet (As Low As Reasonably Achievable – så lav stråledose som mulig). Nytteverdien av stråling skal også være større enn risikoen.

Tannrøntgen er et viktig ledd av den forebyggende behandlingen, og med digitalt røntgen er dosen røntgenstråler ufarlig og kraftig redusert. Gravide kan trygt ta alle typer røntgen hos tannlegen.

Les mer på nettsidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

https://dsa.no/medisinsk-stralebruk/rontgen-hos-tannlegen