Tørr i munnen?

Munntørrhet er et vanlig problem i den voksne del av befolkningen. Man har redusert mengde spytt i varierende grad. Den vanligste årsaken til munntørrhet er medisinbruk, men kan også komme av dehydrering, stråling mot hode og hals, problemer med spyttkjertler og sykdommer som Sjøgrens-syndrom, Diabetes, stoffskiftelidelser og aldring.

Munntørrhet kan føles som at tunge og kinn slimhinnene klistrer seg til tennene. Noen synes det er vanskelig å snakke, tygge og svelge pga. manglende spytt som vanligvis skal smøre munnhulen. Behovet for å fukte munnen er hele tiden til stede. Endret smaksans, tørr tunge og dårlig ånde kan være andre symptomer.

Matrester kleber seg lettere til tennene når det ikke er nok spytt som «renser». Dermed er det lettere å få hull og det er derfor viktig med godt renhold av tenner og mellomrom daglig. Fluorskylling eller fluor sugetabletter er sterkt anbefalt for å forebygge hull. Fluor penslinger hos tannlege/ tannpleier samt jevnlige kontroller for oppdage sykdom tidlig.

Det finnes ingen kur mot munntørrhet, kun hjelpemiddel for å lindre symptomer.

  • Drikk vann ofte, ha vann lett tilgjengelig.
  • Begrense alkohol og koffeinholdig drikke. Det kan virke dehydrerende.
  • Unngå sukret eller syrlig drikke, da dette lett gir deg hull og syreskader.
  • Bruk sukkerfri tyggegummi eller sukkerfri sugetabletter for å stimulere spyttproduksjonen.
  • Unngå røyking da dette kan forverre munntørrheten. Apoteket har mange produkter mot munntørrhet som feks: Skyllemidler, Sugetabletter med fluor, Klebetabletter, saliva gel og munnspray for å nevne noen.